IPL Hårborttagning

PERMANENT HÅRBORTTAGNING

  • De hårstrån som träffats av ljuspulsen kommer inte producera mer hår, men du kan ha hårsäckar som inte är aktiva och aktiveras genom hormonella förändringar i kroppen, vilket gör att nya hårstrån kan uppstå med ålder eller t ex graviditet. De behandlade kommer alltså inte tillbaka.
  • Plocka, vaxa och epilera inte området du önskar behandla 4 veckor innan - detta ska även undvikas under resten av behandlingstiden.
  • Mörka hudtyper kan ibland inte behandlas på grund av att ljusimpulserna söker efter pigment (melanin). Om du är osäker på om din hudtyp är för mörk, boka en kostnadsfri konsultation.

VEM KAN BEHANDLAS?

Ljuset siktar in sig på pigment, vilket innebär att man inte kan behandlas om man har för mörk hy.

Ljust hår kan behandlas men kan kräva fler behandlingar.

Ju mer melanin i håret, desto snabbare resultat.

Du ska inte ha solat på minst 3 veckor innan behandlingen. Ingen solbränna ska vara kvar och inte nyligen använt brun utan sol innan behandlingen. Du ska inte använda melanotan.

Du ska inte sola på minst 3 veckor efter behandlingen då huden kan vara känslig efter behandlingen.

Rådfråga läkare om du har pacemaker, epilepsi, diabetes, en sjukdom som sänker immunförsvaret eller någon hudsjukdom.

Du ska inte gå på antibiotika eller annan medicin som gör huden ljuskänslig.

Jag behandlar inte gravida med IPL-behandlingar, men du som är gravid är varmt välkommen att komma på en kostnadsfri konsultation för att tala om framtida behandlingar.

 

INFÖR KONSULTATION

Inför konsultationen ska området vara orakat för att en bra bedömning ska kunna göras. Utför du första behandlingen i samband med konsultationen måste du ha lämnat ett område orakat på ungefär 2x2cm för bedömningen, som rakas bort på plats.

INFÖR BEHANDLINGEN

Inför behandlingen ska hela området vara rakat. Utför du första behandlingen i samband med konsultationen måste du ha lämnat ett område orakat på ungefär 2x2cm för bedömningen, som rakas bort på plats.

Innan behandlingen ska huden vara ren. Vi kommer rengöra området på plats för att vara extra säkra, men innan behandlingen ska du ha tvättat bort eventuellt smink om det görs i ansiktet. Du ska ha duschat samma dag (utan att smörja in dig efter) om behandlingen görs på kroppen för att undvika komplikationer och göra behandlingen effektivt. Tänk på att detta även gäller deodorant. Eventuella smycken på behandlingsområdet ska avlägsnas.

Du kommer känna ett litet stick och värme för varje ljuspuls.

 

UNDER & EFTER BEHANDLINGEN

Du kommer känna ett litet stick och värme för varje ljuspuls. Huden kan rodna lätt efter behandlingen. Det förekommer inga sidoeffekter så länge man följer restriktionerna om solning, medicinering m.m.

Sår, tatueringar, födelsemärken m.m. kommer täckas (dessa områden kan inte direkt behandlas. Tatueringar kommer blekas).

Använd alltid solskyddsmedel omedelbart efter behandlingen och minst 2 veckor framåt om du vistas i solen efter behandlingen. Du får dock inte sola det behandlade området på minst 3 veckor efter behandlingen. Undvik även Brun utan sol då området kan vara känsligt.

Det bästa är att undvika solning/BUS helt under hela behandlingsperioden.

VAD HAR HÅRET FÖR VÄXTFAS?

Håret växer i cykler och är vilande mellan den aktiva fasen, och längden på dessa cykler varierar beroende på var på kroppen håret växer. Håret påverkas av bland annat arvsanlag, ålder och hormoner.

Det är ca 20-40% av håret som är i tillväxtfas åt gången på de områden som behandlas.

Armar och ben har en cykel på 2-3 månader.

Ansikte 4-5 veckor.

Bikinilinje 6-8 veckor.

HUR MÅNGA BEHANDLINGAR BEHÖVS?

Ca 20-40% av håret är i tillväxtfasen, vilken är den enda fas som krävs för optimal hårborttagning. I normalt fall behövs mellan 5-8 behandlingar, med 4-8 veckors mellanrum beroende på område och hur snabbt just ditt hår växer.

60-90% av hårsäckarna (i den aktiva fasen) förstörs. Hårstråna stöts ur hårsäckarna, vilket man kan märka ca 10-14 dagar efter behandlingen.

MEDICINER SOM SKA UNDVIKAS UNDER BEHANDLINGEN.

Du ska inte ha medicin som innehåller johannesört eller andra mediciner som gör dig ljuskänslig. Du får inte gå på antibiotika. Ovanstående kan ge hudirritation.

Du får inte sola 4 veckor innan eller efter behandlingen. (Undvik brun utan sol minst en vecka innan).

 

 

 

 

 

 

 

Maskinen som används är X-LIGHT CPL

 

© 2017 KRITI wellness